Să protejăm reţelele de canalizare!

Zilnic, cantități mari de gunoi menajer, produse de igienă intimă, îmbracăminte sau materiale de construcții înfundă canalizarea, blochează echipamentele de pompare și liniile de epurare. 

Conform statisticilor, de cele mai multe ori, motivul înfundării sistemului de canalizare nu este unul de ordin tehnic, pe primele locuri printre cauzele care determină colmatarea sistemului de canalizare sunt nerespectarea regulilor elementare de utilizare al sistemului de canalizare.

Înfundările reţelelor interioare şi blocarea pompelor din staţiile de pompare apă uzată sunt cauzate, de cele mai multe ori, de resturile menajere alimentare și textile sau alte deşeuri solide cum ar fi nisip, vopsea sau materiale de construcţii provenite din lucrările de amenajare interioară, aruncate în vasul de toaletă sau în chiuvetă. Blocarea scurgerii apei uzate duce la înfundarea reţelelor interioare şi are drept consecinţă refularea apei uzate şi inundarea imobilelor, cu pagube care sunt suportate de regulă atât de către cei care au provocat incidentul cât şi de către colocatari.

Pentru deşeurile textile, menajere, materiale reziduale de tip pet-uri, plastic sau materiale de construcții trebuie folosite containerele pentru salubritate şi nu sistemul de canalizare!

 Consumatorii sunt rugați să nu mai arunce în reţeaua de canalizare gunoi menajer sau alte deșeuri, întrucât acestea înfundă reţelele interioare, deteriorează utilajele din staţiile de pompare ale apei uzate sau de la staţia de epurare și afectează funcționarea în condiții optime a serviciului. Prin respectarea acestor reguli simple ne puteţi ajuta în activitatea noastră, iar astfel vă veți demonstra grija față de siguranţa locuinţei, a bunurilor, a comunităţii din care faceți parte și a mediului înconjurător.

 

Reamintim, că fiecare dintre noi, respectând regulile elementare de utilizare a sistemului de canalizare şi întreţinere a acestuia, putem proteja reţelele de canalizare şi mediul înconjurător.

Cauzele blocajelor la reţelele de canalizare

Sunt cunoscute mai multe cauze ce duc la formarea blocajelor la conductele de canalizare. Aşadar, în cazul instalaţiei interioare de canalizare, este necesar să fie memorate următoarele reguli pentru a nu admite blocajele:

Putem proteja reţeaua de canalizare şi mediul înconjurător prin gesturi simple, dar responsabile:

  • Obiectele solide sau tăioase le putem duce la gunoi, în loc să le aruncăm în reţeaua de canalizare.
  • Medicamentele. Nu le aruncaţi în toaletă sau în chiuvetă, pentru că substanţele chimice vor ajunge în apă. Dacă nu găsiţi nicio farmacie care să colecteze medicamentele expirate, înainte de a le arunca, asiguraţi-vă că nu aveţi date personale pe vreun ambalaj, că medicamentele nu vor fi folosite de alte persoane şi sigilaţi recipientele în care le aruncaţi la gunoi.
  • Produsele cosmetice şi de igienă personală trebuie să ajungă exclusiv la gunoi, nu pe stradă, sub scara blocului ori în canalizare! Astfel oraşul nostru va fi curat şi îngrijit!
  • Resturile menajere nu trebuie aruncate prin scurgerea de la chiuvetă, ci la gunoi, în saci menajeri.

Uleiul alimentar. Grăsimea pe care o folosiţi la gătit vă poate înfunda instalaţiile sanitare dacă o aruncaţi în chiuvetă sau în WC. În Uniunea Europeană această practică este interzisă prin lege. Uleiul uzat este unul dintre cei mai periculoşi poluanţi. Vă rugăm să apelaţi la firmele specializate în reciclarea uleiului uzat (pentru uleiul menajer şi grăsimile animale). Din uleiul uzat colectat se pot fabrica: glicerină, combustibil bio-diesel, diferite emulsii etc. În lipsa alternativelor, puneţi uleiul într-un recipient de metal, lăsaţi-l să se întărească şi apoi aruncaţi-l la ghenă.

PLATĂ ONLINE