„Să accelerăm schimbarea!”

22 Martie – Ziua Mondială a Apei

Ziua Mondială a Apei (World Water Day) se sărbătorește în întreaga lume din anul 1993. În fiecare an, ONU stabilește o temă a zilei, în jurul căreia sunt planificate diverse evenimente. Sloganul general de anul acesta „Să accelerăm schimbarea!” este completat prin unul mai detaliat: „Fă schimbarea pe care tu ți-ai dori să o vezi în lume! Fiecare picătură/gest contează!”.

Mesajul din acest an pornește de la o veche poveste a populației Quechua din Peru despre o pasăre colibri care încearcă să stingă un uriaș incendiu de pădure ducând în cioc câteva picături de apă. Atunci când aceasta este întrebată cum crede că poate stinge incendiul din pădure, aceasta îi răspunde: ”Eu îmi fac partea mea. Fiecare picătură contează!”. Campania declanșată de Un-Water îi încurajează astfel pe oameni să fie ca pasărea colibri, adică să facă tot ce stă în propriile puteri pentru a ajuta la rezolvarea crizei apei și a salubrității.

Prin intermediul site-ului dedicat Zilei Mondiale a Apei www.worldwwaterday.org, ONU ne prezintă ce înseamnă criza mondială a apei și a salubrității și trage un semnal de alarmă referitor la faptul că:

  • În ultimele decenii au dispărut aproape jumătate din zonele umede din preajma comunităților, fapt care sporește riscul de inundații;
  • Agricultura și industria din zonă ar prelua peste 80 % din disponibilul de apă;
  • Din cauza schimbărilor climatice, seceta ar afecta din ce în ce mai mult resursele de apă și aprovizionarea cu alimente. Inundațiile ar pune în pericol instalațiile de apă și de salubrizare, contaminând resursele de apă;
  • Este puțin probabilă existența unui acord de cooperare între comunitatea respectivă și cele învecinate privind partajarea consumului și protecția apei;
  • Cei mai săraci și mai vulnerabili membri ai comunității, afectați în mod disproporționat de criză, ar avea cel mai mult de luptat pentru a atrage atenția autorităților să-și îmbunătățească serviciile de alimentare cu apă și salubritate.

CE PUTEM FACE NOI?

  • Economisiți apa! Faceți dușuri scurte și nu lăsați robinetul să curgă în timp ce vă spălați pe dinți sau în timp ce preparați mâncarea!
  • Protejați toaletele și sistemul de canalizare! Nu mai aruncați în toaletă sau în canalizare șervețele umede, absorbante, medicamente sau alte tipuri de deșeuri!
  • Cumpărați produse locale și sezoniere! Căutați produse obținute cu apă mai puțină!
  • Protejați natura! Plantați un copac sau creați o grădină, utilizând soluții naturale pentru a reduce riscul inundațiilor și creați spații pentru colectarea apei de ploaie!
  • Implicați-vă în acțiuni de voluntariat! Curățați izvoarele, pâraiele, lacurile, zonele umede sau plajele, în acțivități care implică comunitatea

PLATĂ ONLINE