Despre POIM
Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020 este gestionat de Ministerul Fondurilor Europene (actualmente, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene). Prin acest program, au fost accesate fondurile europene structurale și de investiții alocate României în perioada 2014-2020 prin Acordul de Parteneriat.
Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 finanţează activităţi din patru sectoare:
- infrastructura de transport,
- protecţia mediului,
- managementul riscurilor
- adaptarea la schimbările climatice, energie şi eficienţă energetică.
Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 contribuie la Strategia Uniunii pentru o creştere economică inteligentă, sustenabilă şi favorabilă incluziunii, în condiţii de siguranță şi utilizare eficientă a resurselor naturale.
Axele prioritare sunt:
Axa prioritară 1: Îmbunătățirea mobilității prin dezvoltarea rețelei TEN-T și a metroului
Axa prioritară 2: Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil şi eficient
Axa prioritară 3: Dezvoltarea infrastructurii de mediu în condiții de management eficient al resurselor
Axa prioritară 4: Protecția mediului prin măsuri de conservare a biodiversității, monitorizarea calităţii aerului şi decontaminare a siturilor poluate istoric
Axa prioritară 5: Promovarea adaptării la schimbările climatice, prevenirea şi gestionarea riscurilor
Axa prioritară 6: Promovarea energiei curate şi eficienței energetice în vederea susținerii unei economii cu emisii scăzute de carbon
Axa prioritară 7: Creşterea eficienţei energetice la nivelul sistemului centralizat de termoficare în oraşele selectate
Axa prioritară 8: Sisteme inteligente şi sustenabile de transport al energiei electrice şi gazelor naturale
Axa prioritară 9: Protejarea sănătății populației în contextul pandemiei cauzate de COVID-19
Obiective specifice POIM
Axa Prioritară 3 Dezvoltarea infrastructurii de mediu în condiții de management eficient al resurselor vizează Obiectivul Tematic 6 „Conservarea și protecția mediului și promovarea eficienței utilizării resurselor” și are ca prioritate promovarea investițiilor în sectorul apei în vederea îndeplinirii cerintelor acquis-ului de mediu al Uniunii Europene.
Obiectivul Specific 3.2 “Creșterea nivelului de colectare și epurare a apelor uzate urbane, precum și a gradului de asigurare a alimentarii cu apă potabilă a populatiei” promovează acțiuni ce contribuie la îndeplinirea priorităților din Tratatul de Aderare pentru sectorul de apă și apă uzată și care reprezintă continuarea strategiilor anterioare, finanțate prin ISPA și POS Mediu 2007-2013.
Pincipalele rezultate urmărite prin promovarea investițiilor în domeniul apei și apei uzate vizează realizarea angajamentelor ce derivă din directivele europene privind epurarea apelor uzate (91/271/EEC) și calitatea apei destinate consumului uman (Directiva 98/83/CE) sunt:
-
- ape uzate urbane colectate si epurate (din perspectiva încărcării organice biodegradabile) pentru toate aglomerarile mai mari de 2.000 l.e. și
- serviciu public de alimentare cu apă potabilă, controlată microbiologic, în condiții de siguranță și protecție a sănătății, extins la populația din localitățile cu peste 50 locuitori.
Pentru mai multe informații privind Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 și celealte programe finanțate de Uniunea Europeană, vă rugam sa vizitați www.fonduri-ue.ro sau mfe.gov.ro.